Kuchnie świata – 8 miast dla miłośników dobrego jedzenia
Kiedy podróżujesz, mieszkasz lub studiujesz za granicą, zanurzenie się w nowej kulturze jest nieodłączną częścią międzynarodowego doświadczenia. Kiedy odkrywasz nowe ziemie, ich historie, ludzi i zwyczaje, otrzymujesz jedyną w swoim rodzaju mieszankę wzorów, widoków i smaków. Jedzenie stanowi istotną część naszego życia. Dlatego tak często najchętniej najpierw poznajemy kulinarne perełki danej kultury. Przez żolądek do… wiedzy!
Sporządziliśmy listę ośmiu miast, które każdy łasuch koniecznie musi odwiedzić – buen provecho!
1. MELBOURNE
Melbourne to australijska stolica jedzenia, odnajdziesz tam gamę smaków z każdego zakątka świata. Dzięki bogatej historii naznaczonej imigracją późnego XIX i XX wieku, w Melbourne znajdziesz dzielnice pełne najlepszych europejskich, latynoskich, azjatyckich i afrykańskich restauracji. Skieruj się w stronę Londsdale Street, by skosztować grackich potraw. Na Lygon Street porwie Cię smak Italii. Zaś w pobliżu Little Bourke Street odnajdziesz najstarsze Chinatown w Australii, gdzie kilka restauracji jest nieprzerwanie otwarte od lat sześćdziesiątych XIX wieku.
2. BERLIN
Zdaniem wielu osób, kiełbasa z curry oddaje pełen obraz berlińskiej kuchni, zamykając ją w małym pudełeczku (bitwa pomiędzy najlepszą kiełbasę z curry toczy się między Kreuzberg’s Curry a Prenzlauer Berg’s Konnopke Imbiss). Nie zapominaj jednak o bogactwie tureckiego i środkowoeuropejskiego jedzenia, które odnalazły swój nowy dom w stolicy Niemiec. Zacznij od wizyty w Turkenmarkt, tureckim targu, by kupić garść świeżych produktów, ciekawych przypraw i turecki chleb. Co więcej, Berlin jest również stolicą z najbardziej wypasionych na świecie (i najtańszych!) restauracji. Znajdziesz tam wszystko od wietnamskich burgerów, po fantastyczną mieszankę azjatyckich smaków.
3. MADRyt
Nie bez powodu Hiszpanie kochają jedzenie, nikt nie wytrzymałby tej ilości smaków i zapachów! Madryt rozpieszcza kubki smakowe turystów. Po obowiązkowym spróbowaniu tortila española i churros con chocolate, poszukaj ostrego gulaszu cocido madrileño, bocadillo de calamares (kanapka ze smażoną kałamarnicą na chrupiącym chlebie) i wszystkiego co jest związane z bacalao (słony dorsz). W weekend lub wieczorem po pracy, pozwól sobie na tapas wzdłuż ulic z barami i restauracjami w latynoskiej dzielnicy La Cava Baja i La Cava Alta.
4. Rzym
Bez dwóch zdań, włoska kuchnia jest najpopularniejsza na świecie, a kulinarna wycieczka do tego kraju byłaby porażką, bez odwiedzenia Rzymu. Poszukaj pizza bianca, fiori di zucca (kwiatów cukinii), carbonara (sprawdź Da Danilo albo Roscioli w centrum miasta) i pizzy po rzymsku (zacznij swoje poszukiwania od Prati Pizzarium). Jeśli chciałbyś ominąć utarte turystyczne szlaki, skieruj się w stronę dzielnic Testaccio i Trastevere i upewnij się, że nie przeoczyłeś tam targu rybnego.
5. SEATTLE
Położone nieco na prawo od przepięknych zatok Puget Sound, Seattle oferuje turystom rybę, kawę, wiśnie, potrawy z grilla i międzynarodowe przysmaki. Owoce morza, w szczególności: małże i ostrygi, są obowiązkowym punktem programu. Najprościej będzie skusić się na miskę zupy z małży na Pike Place Market lub talerz słodkich ostryg w The Walrus and the Carpenter (4743 Ballard Ave). Inne przepyszne i sycące dania to nęcące burgery z wieprzowiną, chrupiący kurczak i słodkie gofry.
6. DUBLIN
Z każdym kęsem przyprawionym słodkim miejscowym akcentem i widokiem zielonych wzgórz, Dublin wydaje się piękniejszy. Czego możesz oczekiwać? Pomyśl o jedzeniu, które na pewno poprawi Ci humor: rolowanych kiełbaskach, rybie z frytkami (dorsz w panierce), ostrygach w Guinnessie, chlebie sodowym, black pudding (rodzaj wędliny, której podstawowymi składnikami są krew i podroby) i innych irlandzkich dziwactwach, jak lody o smaku soli morskiej. Jeśli jesteś w Dublinie, spokojnie zacznij niedzielę od późnego śniadania w Pepperpot Café (w Powerscourt Town House), potem udaj się na spacer do Hatch & Sons albo Pig’s Ear, gdzie zakosztujesz tradycyjnej irlandzkiej kuchni. A w wolne popołudnie skocz pociągiem do Howth i spróbuj najświeższego rybnego tapas w restauracji Octopussys. Duże piwo (albo dzbanek herbaty) będą stanowiły idealne dopełnienie Twojego dnia!
7. TOKiO
Świeża, smaczna i artystyczna japońska kuchnia, zajmuje pierwsze miejsce na liście wielu koneserów jedzenia. A jeśli jesteś w Tokio, obietnica niezapomnianej uczty to nie mrzonka. Nie będziesz mógł się zdecydować pomiędzy sushi, unagi, tempura, shabu-shabu, czy andokonomiyaki. Spróbuj ramen (jajecznego makaronu) na Ramen Street w niezwykle popularnej Tokyo Station. Albo weź na wynos yakitori, typową japońską przekąskę, którą odnajdziesz na ulicznych straganach Yarakucho. Żądny przygód? Nieustraszeni podróżnicy będą zachwyceni straganami z tuńczykiem i knajpkami oferującymi owoce morza na bazarze Tsukiji Shijo.
8. LIMA
A co jeśli wybierasz się do Południowej Ameryki? Niech Lima będzie Twoim przewodnikiem! Położona nad Oceanem Spokojnym stolica Peru ugości Cię savor_ceviche_ (plastry surowej ryby w soku cytrynowym, podane z chili, słodkimi ziemniaczkami i białą kukurydzą), tiradito (surowa ryba) i nikkei (mieszkanka peruwiańskiej i japońskiej kuchni). Inne peruwiańskie smakołyki to tacu–tacu, lomo salteado, ají de gallina i causa. Przepyszne owoce morza dostaniesz w La Red (Avenida La Mar, Miraflores), Puto Azul (Avenida Primavera, Surco), a włoskie smaki odnajdziesz w Los Bachiche (Avenida La Paz, Miraflores).